IKC Panta rhei-onderwijs stimuleert gezonde voeding.

Wij vinden het belangrijk dat de kinderen op school gezond drinken en eten. Het heeft een positief effect op het leervermogen van kinderen.
Wij besteden in de les, bij de tussenschoolse opvang en de BSO veel aandacht aan extra bewegen. Wij werken samen met andere organisaties om kooklessen en gezonde voedingslessen aan te bieden. Het CJG helpt ons hierbij door de kinderen in groep 2 en groep 7 te meten en te wegen en ouders te adviseren over gezonde voeding. De school werkt samen met een diëtiste die ouders en kinderen kan adviseren over gezonde voeding.

Wat is ons voedingsbeleid?
Gezonde voeding draagt bij aan een goede ontwikkeling van kinderen. Daarom willen wij voor ieder kind gezond eten en drinken stimuleren. En daarvoor hebben we de hulp van de ouders en verzorgers nodig! Dat betekent onder andere dat wij vragen een gezond pauzehapje mee te geven. Gezonde pauzehapjes vinden wij bijvoorbeeld:

  • Fruit zoals appel, peer, banaan, kiwi, druiven, meloen, pruimen of mandarijn.
  • Groente zoals: worteltjes, komkommer, paprika, snoeptomaatjes en radijsjes.
  • Gezond brood zoals: een volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd, roggebrood of een mueslibol.Ook vragen we ouders voor de tussenschoolse opvang gezond eten in de broodtrommel te doen. Geschikt vinden wij bijvoorbeeld volkorenbrood met beleg dat niet te veel verzadigd vet of zout bevat, zoals worst, kaas, zuivelspread en notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd suiker en zout. Bij voorkeur adviseren wij alleen water, thee of halfvolle melk te geven. Pakjes en flesjes frisdranken en vruchtensappen bevatten namelijk erg veel suiker.

Wij vragen ouders om GEEN koek, snoep of chips mee te geven voor na het eten.

Wanneer kinderen jarig zijn mag er getrakteerd worden. Er mag iets zoets getrakteerd worden, maar liever de traktaties klein en niet te calorierijk maken.  Wij stimuleren een gezonde traktatie (ook voor de leerkrachten) en hebben het motto: één is genoeg en klein is oké.

Kijk ook eens op : www.gezondtrakteren.nl en www.voedingscentrum.nl

Het goede voorbeeld 
Kinderen kijken ook naar wat hun leerkrachten eten. Het zou gek zijn als leraren een snoepreep nemen als pauzehap terwijl de kinderen een stuk fruit eten, of op taart trakteren bij verjaardagen/ juffendag.

Bij ons op het IKC geven leerkrachten dan ook het goede voorbeeld. Het beleid geldt dus niet alleen voor de kinderen.

Natuurlijk begrijpen wij dat er altijd een reden kan zijn waardoor er toch iets anders in de rugzak meekomt naar school. Wij gaan ervan uit dat dit eenmalig is. Wij hebben de afgelopen jaren ervaren dat de fruitdagen door alle gezinnen worden gebruikt om het kind een gezond pauzehapje mee te geven.

Wij werken op school met het bekrachtigen van gedrag dat wij graag zien. Wij denken hiermee ons doel te bereiken, namelijk dat de kinderen van het IKC gezond opgroeien. Wij gaan daarom uit van de positieve insteek: het is fijn om gezond en fit te zijn. Te overdadige of ongezonde traktaties worden wel uitgedeeld, maar niet op school opgegeten. Ze gaan in de tas mee naar huis.

Elk schooljaar besteden we aandacht aan gezonde voeding in onze lessen. Hiervoor gebruiken wij het officiële lespakket van Lekker Fit in alle groepen.

De jeugdgezondheidszorg (JGZ) voert een gezondheidsonderzoek uit  in groep 2 en groep 7.

We wijzen ouders met kinderen die onder- of overgewicht hebben op gespecialiseerde trajecten. In het gebouw van IKC Startpunt is een diëtiste aanwezig.

We houden ouders betrokken door bijvoorbeeld regelmatig een bericht over gezonde voeding, of een mooi voorbeeld van een gezonde  traktatie in onze nieuwsbrief te plaatsen. Ouders denken via de Ouderraad en de MR mee in het (door)ontwikkelen van het  voedingsbeleid.

In ons IKC is altijd voor iedereen kraanwater beschikbaar.

IKC Panta rhei-Opvang
Bij de opvang is er sprake van een actief voedingsbeleid: wij bieden niets anders aan. Bij Downloads>Voedingsbeleid ziet u het uitgebreide voedingsbeleid.